Sådan bliver du en grøn duks

Hvis man vil lave verden om, er man nødt til selv at være forandringen. ”Be the change”, som det så smart lyder på engelsk. Men det er også noget af en mundfuld at lave verden om, så her kommer lidt meget lavpraktiske tips og tricks til hvad du kan gøre derhjemme for at spare lidt på ressourcerne, genanvende og skåne miljøet, så fremtidens jordboere også har et rart sted at være.  

 

1. Køb certificeret

Gå efter certificeringerne, når du køber dine hverdagsting; Toiletpapir, køkkenrulle, poser, bagepapir, vaskepulver, tandpasta, rengøringsmidler og så videre. Det grønne svanemærke sikrer dig, at det produkt, du står med i hånden yder mindst mulig miljømæssig belastning i sin kategori. Køber du tekstiler så er GOTS-certificeringen, du skal se efter. Den sikrer dig, at tøjet ikke gemmer på skadelig kemi, som eksempelvis plastblødgøre og phtalater i de prints, der tit er på T-shirts, og i øvrigt er forsvarligt produceret. Det gælder også sengetøj, håndklæder, børnetøj og tekstiler i det hele taget.

Vidste du, at vi i Danmark er et af de lande i hele Europa, der bruger allerflest stearinlys? Stearinlys er meget luftforurenende – især hvis dine lys ikke er lavet af 100 procent stearin, men glycerin (det er især de farvede lys og dem, der ikke koster ret meget). Derfor er det særlig vigtigt, at du forbruger med omtanke, og vælger lys med mindst mulig miljømæssig belastning.

 


 

2. Køb lokalt

Jo mere lokale råvarer, jo mindre miljøbelastning har de forsaget på vej til dit supermarked. Danske frugter og grøntsager indeholder desuden nogle af de laveste mængder sprøjtegifte i Europa, og hvis du køber de økologiske varianter, er det selvfølgelig endnu bedre. Hvis du oveni købet også holder dig til at købe råvarer, der hører til årstiden, så bonner det virkelig ud på duks-o-meteret. Det betyder nul jordbær i januar…. Eller blåbær, selvom ungerne elsker dem. Økologiske blåbær importeres ofte fra den anden side af jorden, når de ikke er i sæson, og så mister de pludselig lidt af øko-glansen. Køletransport i fly fra Chile er ikke en energilav affære….

 

3. Genbrug og genanvend

Genbrug det, der genbruges kan. Andrea gemmer for eksempel alle æggebakker og køkkenrullerør og giver dem videre til børnenes institutioner, så de kan bruge dem til krea-ting. Hvis rugbrødsposen er tom, og du ved at du om lidt skal bruge en lille skraldepose (perfekt til brugte bleer, for eksempel), så gem den. Har du vand tilovers i bordets vandkaraffel, så vand dine planter og blomster med det i stedet for bare at hælde det i vasken. Får du takeaway ind i mellem, så kan plastikbakkerne komme en tur i opvaskeren og genbruges til madrester, ungernes legetøjsdimser eller som madkasse i stedet for stanniol og frysepose-modellen.

Det virker måske lidt omstændigt, men det handler om vaner. Desuden er det et genbrugs-mindset, du bygger op, og som kommer til at give genlyd i al dit andet forbrug. 

 

4. Skru ned for plastik

Der er meget fokus på mikro-plast for tiden, og det er vigtigt, fordi det ender i vores have og gør al dyrelivet sygt. Er du i tvivl, om du har skønhedsprodukter med mikroplast, så hent BEAT THE MICRO BEAD appen, og scan dig klogere. Alle produkter fra Rudolph Care er selvfølgelig 100 procent plast-fri.

Det kan være rigtig svært, at undgå plastik i hverdagen, men det er muligt, at skrue ned for det. Drop engangsvandflaskerne, og invester i en glasflaske, du kan opfylde igen og igen. Hav stofnet med når du handler ind, så du ikke behøver købe for 2,50 kr. plasticpose hver gang. Drop de mange små plastikposer når du handler frugt og grønt. Hav din egen genanvendelige kop med når du køber smoothies eller kaffe to go. Skift fryseposerne ud med nedbrydelige bio-plast poser, som dem fra Maistic.

Skift dine mikrofiberklude ud med nogle i bomuld eller andre plantefibre (vi er glade for dem fra Rema1000 og Suztain) og gør det samme med de klassiske skuresvampe. Det handler selvfølgelig ikke om at begynde at gøre rent med eddike og det knofedt, dine hænder kan producere, for der er gode, effektive produkter og hjælpemidler i den miljøvenlige skala, du kan bruge. Dem, med certificeringerne på.

Og så gælder det selvfølgelig om at smide al det plastik, som dit affald indeholder, til genbrug – også de små låg fra mælkekartonerne. Gør det til en sport at spotte plastik (og aluminium, nu hvor du er i gang) og få det genanvendt korrekt.

 

5. Dyrk den grønne pli

Lær den næste generation at spare på ressourcerne – og vær selv det bedste forbillede (her peaker det voksenkedelige måske lidt). Her er lidt konkrete råd;

- Skån miljøet ved at tage cyklen så tit som muligt.

- Sluk for vandet mens I børster tænder eller skummer shampooen op i håret.

- Sluk for lyset i spare-pæren (!), hvis I ikke er i rummet.

- Skru ned for radiatoren, når I ikke bruger rummet i længere tid.

- Sørg for at din affald havner i den rette genbrugscontainer – pap, papir, glas og hård plast. Herunder også dine brugte Rudolph Care glasflakoner, plastik krukker og papemballager.

- Lad være med at købe nyt, hvis det gamle ikke er i stykker – eller købe nyt selvom I har rigeligt. Andrea har kun købt et stykke tøj nyt til den nye baby; en kjole, så hvis babyen ikke er en pige, bliver den givet videre som gave. Både Alfreds og Isoldes gamle tøj fejler ikke noget og kan sagtens genbruges.

- Giv jeres tøj og ting videre, når I ikke bruger det mere; Mødrehjælpen og alle genbrugsbutikkerne skal nok hjælpe jer af med sækkene…

- Køb ting på abonnement, hvis det ikke er noget, I skal bruge i lang tid – eksempelvis børnetøj som Vigga.us så eksemplarisk tilbyder. Eller babylej.dk, der lejer babyudstyr ud.

 

Sådan bliver du en grøn duks. Der er meget mere, du kan gøre, men du kan ikke altid gøre det hele, og det er også helt ok. Bare du gør lidt, så gør du noget, og det er sådan forandring sker.

Highfive! 

 

Acai Hand Cream

200 ml
295,00 kr.
Please wait..
 

Silky Soap

200 ml
125,00 kr.
Please wait..
 

Acai Hand & Body Soap Travelsize

50 ml
75,00 kr.
Please wait..
 

Acai Body Lotion

200 ml
395,00 kr.
Please wait..
Share on: