Iværksætterbeundring: Livia Urban Swart Haaland

Vi skriver endnu engang om vores iværksætterbeundring i Rudolph Care. Vi har spurgt Livia Urban Swart Haaland ind til hendes iværksætteri og arbejde på tagfarmen ØsterGRO

Hvordan startede det hele?

"Det hele startede, da jeg mødte Kristian og Sofie, mine to venner, imens vi lavede en fælleshave på Carlsberg-grunden. Her fik vi ideen til at lave en tagfarm i København, med stort inspiration fra USA, hvor der i Brooklyn ligger verdens største tagfarm. Det projekt havde fejet benene væk under os, så vi gik i gang med at lede efter et tag. Lige pludseligt bød et tag sig i klimakvarteret her på Østerbro, og det er ejet af Nellemann Holding, som vi selvfølgelig kontaktede. Oven i det havde Københavns Kommune med "Klimakvarter" et stort fokus på løsninger til at håndtere regnvand i fremtiden, og det gik vores grønne tag rigtig godt ispænd med. Så med hjælp fra finansiering fra Københavns Kommune, fondstøtte fra Fonden for Økologisk Landbrug og arealsponsoratet fra Nellemann Holding fik vi lov til at flytte ind på taget her og etablere vores drøm om Danmarks første tagfarm."

Hvordan mærker du din passion?

"Vores projekt er grundlæggende drevet af vores passion for at skabe en større bæredygtighed. Vi vil opleve med folk, hvordan en mere bæredygtig levevis kan gøre vores liv rigere ‘her og nu’ - og ikke udelukkende er tiltag for fremtidige generationers skyld. Vi har skabt et sted i byen, som giver jordforbindelse til byboere, hvor vi sætter fokus på lokal fødevareproduktion og økologi ved at bringe folk i berøring med det. Det er en kæmpe drøm der er gået i opfyldelse, og det gør, at jeg hver dag har lyst til at springe ud af sengen."

Vi skriver endnu engang om vores iværksætterbeundring i Rudolph Care. Vi har spurgt Livia Urban Swart Haaland ind til hendes iværksætteri og arbejde på tagfarmen ØsterGRO
Hvad driver dig videre, når du møder modstand?

"Man kan aldrig planlægge sig 100% ud af noget, og der sker altid noget uforudset, men det er ofte i det uforudsete, at de sjove ting sker, og hvor udfordringen gør det til et federe projekt. Der er selvfølgelig også nogle trælse, uforudsete udfordringer, og dem har vi også haft. Vores store udfordring er, at vi er de første til at gøre det her, og på samme måde er netop dét også en kæmpe gave. Udfordringerne kan jeg overleve, fordi vi er et projekt for så mange mennesker. Det giver mig energi, at ØsterGRO ikke kun handler om mig. ØsterGRO er skabt af fællesskabet og beriger fællesskabet, og i det bliver jeg mindet om, hvorfor vi gør, det vi gør. "

Hvad drømmer du om for ØsterGRO?

"Det er så vildt, hvad det kan, når man inviterer folk op i højden på en grøn oase, og giver dem lov til at få hænderne i jorden. Det vil vi så gerne udbrede, så det er der store drømme for. Vi drømmer selvfølgelig om flere tagfarme - gerne med andre koncepter end dem vi har hos ØsterGRO. Vi har især en drøm om at flytte ind på toppen af et plejehjem, hvor en tagfarm kunne være med til at give de ældre appetit på livet og vække deres livserfaring. En anden drøm er at flytte ind på toppen af en af de gamle, fredede bygninger i Carlsbergbyen. I år realiserer vi faktisk en af vores drømme, når vi starter et nyt fødevareinitiativ op på Vesterbro, FællesGro - det glæder jeg mig virkelig til at komme i gang med!"

Hvis ikke du havde skabt ØsterGRO, hvad havde du så lavet?

"Det tør jeg næsten ikke at tænke på. Jeg var på et tidspunkt inde og snuse til snedkerfaget, fordi jeg manglede noget, hvor jeg kunne bruge mine hænder noget mere. Væk fra computeren! Det virkede ikke for mig kun at bruge mit hoved og ikke at kunne se tingene, jeg lavede, blive demonstreret i virkeligheden. Så jeg tror, at jeg havde lavet noget andet, hvor krop og hjerne får lov at spille sammen."
Vi skriver endnu engang om vores iværksætterbeundring i Rudolph Care. Vi har spurgt Livia Urban Swart Haaland ind til hendes iværksætteri og arbejde på tagfarmen ØsterGRO
Hvad gør du for at balancere iværksætteriet i din hverdag?

"Vi kaster os altid over projekter, og vi hviler aldrig på laurbærrene, og derfor er ferie en svær ting at få plads til. I vækstsæsonen er ferie højest et par dage, og en weekend er ofte kogt ned til en aften. Den skønne ting er jo derfor, at ØsterGRO er blevet udvidet med vores restaurant, Gro Spiseri, og at vi er blevet et større hold, som tager hånd om hinanden. Det har givet noget mere luft. Det er meget vigtigt for mig, at mit hold ikke har en chef som brænder ud. Jeg ville ikke kunne se mit hold i øjnene, hvis det skete, fordi det er ikke det arbejdsmiljø, jeg ønsker for dem. Så balancen for mig er en fin en af slagsen, hvor jeg ofte godt kan løbe ud af døren kl. 17 og have en god aften ude i byen, og stadig have et meget blandet og uforudsigeligt hverdagsliv."

Hvilke råd vil du selv give til andre, der vil i gang med iværksætteriet?

"For det første, skal man ikke være bange for at dele sine ideer og drømme. Hvis man har en god idé, man gerne vil virkeliggøre, så fortæl folk om den. For os har netop dét virket, fordi ellers havde vi aldrig fundet vores tag. Hvis vi havde holdt ideerne tæt til kroppen i frygt for at få dem stjålet, var det aldrig lykkes. Så del jeres drømme! Derfor er mit råd også at kontakte folk, som ved noget. Vores projekt er skabt af rigtig mange nicher af ekspertviden, og vi kunne ikke have gjort det uden de gode samarbejdspartnere."

Kan du beskrive 2018, som du gerne ser det, med ét stikord?

"Fællesskabende!"

 

Sun Face Cream SPF 30

50 ml
245,00 kr.
Please wait..
 

Sun Body Oil SPF 15

150 ml
285,00 kr.
Please wait..
 

Sun Body Lotion SPF 50

150 ml
225,00 kr.
Please wait..
 

Aftersun Shimmer Sorbet

100 ml
225,00 kr.
Please wait..
Share on: