Jul i en sammenbragt familie

Julen 2017 hos rudolph care

Den første jul uden Isolde

Jeg kan huske den første jul uden Isolde – den var frygtelig. Det sidste, man har lyst til, er jo at holde jul uden sine børn. Det kunne bare ikke være anderledes, for Isoldes far og jeg var ikke så gode venner, da vi lige var gået fra hinanden, og ingen af os havde lyst til at holde jul sammen. Samtidig havde jeg ikke lyst til at vænne Isolde til en form for jul, som ikke ville vare evigt. Det ville jo blive svært at holde jul sammen, den dag vi begge mødte en kæreste som vi så ville holde jul med.

Så selvom det var svært for mig, var det planen, at Isolde skulle holde jul med sin far. Hun var lille, omkring et år gammel, så hun kan ikke huske det. Og jul på skift er bare sådan at jul er for hende.

Min strategi for den første jul uden mit barn var, at jeg ville hjælpe med at lave jul for hjemløse et eller andet sted. Jeg havde lyst til at lave noget helt andet, så savnet ikke ville blive så stort. Men så sagde min mor noget, der ramte mig. Hun spurgte hvorfor hun også skulle undvære sit barn, bare fordi jeg skulle undvære mit? Jeg forstod hvad hun mente, og endte med at holde den juleaften med min familie, og det gik også helt fint. Faktisk var jeg glad for, at jeg ikke flygtede fra min ’barnløse’ jul. Lysten til at lave jul for hjemløse juleaften har jeg stadig, men det når jeg nok engang.

Julen er økologisk, bæredygtig og luksuriøs hos Rudolph Care

 

Lidt gode råd til en god juletid

Jeg tror, at det er mindre svært ikke at være sammen med sine børn juleaften, hvis man ved, at barnet er glad. Det er også vigtig for ens egen lykke. Når man kan glæde sig på sit barn vegne, og selvfølgelig hjælpe med til at give barnet en glæde over at skulle være et sted, hvor man ikke selv skal være med, så bliver det nemmere for dig selv. Jeg synes, at det er vigtigt at bakke op om barnet og være med til at tale oplevelsen op som noget dejligt og godt og super fedt. Man er altså nødt til at pakke egne følelser væk – især for barnet skyld – og så selv glæde sig ved barnet glæde. Man må simpelthen ikke være for lille et menneske til at glæde sig over noget eller nogen, barnet er glad for.

Men det er en øvelse, det ved jeg, og måske lettere sagt end gjort. Det er lidt det samme som at glæde sig over at barnet har en sød papmor – det har jeg talt om før.  

Og så synes jeg, det er vigtigt, at huske på, at julen ikke bare er den 24. December. Det kulminerer den 24., men julen er jo så meget mere end bare den aften. Både før og efter. Det er det i hvert fald blevet for mig.

julegaver fra rudolph care

Sådan holder vi jul

Ja, det er faktisk ikke så nemt at forklare hvordan vi holder jul, for den er forskellig fra år til år. Oftest holder vi jul med alle fem børn det ene år, og det andet år bare med det to mindste. Sådan har vi i hvert fald gjort det ind til videre. Og det år, hvor vi ikke har dem alle juleaften, har vi dem så nytårsaften.

De sidste par år har vi holdt en alternativ storjul den 22. December, hvor alle børn og alle bedsteforældre er sammen. Så holder vi en voksenjul den 24. December, når det kun er de små i huset, som alligevel ikke har styr på dagene, og de store børn er ude hos deres anden familie.

Jeg synes, at man med fordel kan indrette juleaften efter børnene. Det er dem, det primært handler om, og hvis dagen derpå også skal være hyggelig, så synes jeg ikke, at man skal vente helt til aftensmadstid, før man går i gang.

Gaveæske fra Rudolph Care jul 2017 holiday helpers

Vi har tradition for at starte tidligt, så alle kan være med inden de går kolde af træthed og af at være spændte. Vi starter omkring klokken 14, når de små er friske efter middagsluren, med lidt kaffe, julekage og lækkerier. Så tænder vi lysene på juletræet imens vi hygger, og nyder hvordan det lyser op i skumringstimen. Når træet er tændt så synger vi lidt sange og tager et par pakker – bare for lige at tage presset. Vi er også sådan en familie, der åbner en gave ad gangen, så det kan vi godt bruge god tid på. Faktisk så drysser vi gave-givningen ud over hele dagen – også mens vi spiser. Jeg kan nemlig godt lide at hygge længe omkring julemaden, og med lidt gaver undervej, er maden ikke bare er noget, der skal overstås, så man kan komme i gang med gaverne.

Ved at holde jul et par dage før den ’rigtige dag’, bliver der også god tid til at hygge rundt i pyjamas og nusse med sine gave dagen efter. Og dermed også være frisk til den anden halvdel af julen hos den anden forældre. Sådan fungerer det i hvert fald rigtig godt for os.

 

Med kærlige hilsner og ønsket om en god jul,

Andrea

 

Du kan høre Andrea fortælle mere om livet i en skilsmissefamilie, om sorg og savn i podcasten BucketList hos HeartBeats – find den via linket her.

 

 

Tanker fra Isoldes ekstramor

Mette Kjær er journalist, 33 år gammel, og gift med Isoldes far Jacob. Sammen har de Svend på 5 år...

Tanker fra en ekstramor

Isoldes far og Andrea gik fra hinanden før hun var et år gammel. Da hun var knap tre år fik hendes...

Jul à la Rudolph Care

Planlægning er vigtig i julemåneden og du kan allerede nu sætte et par krydser i kalenderen...

Skarums Julehjælp

Sarah og hendes mand Nikolaj i gang med gløggen til deres julefest, som de holder for deres venner...

Økologisk ansigtscreme

Share on: