Kan man gå på barsel som selvstændig?

Det her kan altså være et noget ømtåleligt emne – hvor meget eller lidt barsel man som kvinde tillader sig at holde når man er selvstændig. For nylig fik advokaten Eva Persson ret meget modvind, fordi hun i Børsen fortalte, hvordan hun valgte kun at holde en uges barsel, før hun vendte tilbage til arbejdet (læs mere om hende her). Jeg skal på ingen måde blande mig i hendes beslutning eller lyde fordømmende, det er der ingen, der skal. Hvis det er rigtigt for hende, så skal hun gøre det.

Alle er forskellige, og der er ikke en barsel, der er mere rigtig end andre – men en ting er sikkert; det går ud over kvinders karriere at blive gravid. Man arbejder på en anden måde efter barnet er kommet, og prioriteringerne omkring hvordan man vil bruge sin tid ændrer sig. Jeg tror på, at man må gøre op med sig selv, hvad det er, der gør lykken; prestigen, pengene, at lave det man elsker. Så er det også lettere at bruge tid på det, der føles rigtigt.

Jeg er i dag så privilegeret, at jeg selv kan bestemme hvor meget tid, jeg bruger på at arbejde om dagen. Nogle dage er det kun fem timer, andre gange ti timer. Jeg er til gengæld virkelig effektiv i de timer, jeg arbejder, og jeg når altid det vigtigste. Mange bruger gerne ti timer på arbejdet, men når ikke det vigtige. Prioritering og fokus kan spare en for mange arbejdstimer….

For mig handler det ikke så meget om hvor meget tid mine ansatte – eller mig selv for den sags skyld – bruger på sit arbejde. Det er resultatet, der tæller. Jeg kunne aldrig finde på at kontrollere om de bruger tid ’nok’, så længe jeg er tilfreds med det, de leverer. Men sådan kan det ikke være i alle brancher – det er jeg klar over.

Når det er sagt, så har jeg brugt dage og nætter og så mange timer, jeg ikke kan tælle dem på at banke Rudolph Care op. Det gjorde jeg da Isolde var lille – og jeg var ti år yngre og ikke havde en hel storfamilie, der skulle passes. Da jeg mødte Claus skete der noget med hvordan jeg ville bruge min tid. Før havde jeg brugt dagene og weekenderne, hvor Isolde var hos sin far, til at arbejde igennem. Nu ville jeg hellere kysse. Og firmaet var også et sted, hvor det ikke var nødvendigt, at jeg brugt så meget tid der.

Min første barsel var lang, for da jeg ventede Isolde for ti år siden, sagde jeg op på mit job tre måneder før termin. Stedet, jeg arbejde havde ikke en barselsordning, og det kunne jeg simpelthen ikke… arbejde med. Så jeg sagde op og gik på barsel, og startede først med at arbejde igen efter halvandet – på Vild med Dans. Men i mellemtiden startede jeg Rudolph Care op, og Isolde var præcis 15 dage gammel, da hun og jeg var til møde med produktionen i Jylland for første gang. Så helt traditionel barsel var det ikke.  

Med Alfred blev det en anderledes barsel. Jeg elskede at være på barsel med Isolde, og nu havde jeg chancen igen. Derfor insisterede jeg på at holde barsel, selvom jeg er selvstændig og det er svært for mig at være væk fra firmaet i længere tid. Altså mest svært for mig personligt, for dem jeg har ansat, har fuldstændig styr på det, så det er ikke driften, jeg er bekymret for. Mest det, at jeg har svært ved at holde mig væk.

Dengang Alfred var til modeuge sidste år ... Gode pladser ...

 

Det kan lade sig gøre for mig, at tage trygt på barsel, fordi jeg har et sikkert team, og jeg ved at ansvaret er godt fordelt. Vi har lavet en plan for månederne, jeg er væk, og hver medarbejder ved hvad de skal og hvem, der har ansvaret. Det giver ro for mig, og arbejdsro til dem. Mandskabet ved hvad de skal, det er gennemsigtigt for alle, så alle kan hjælpe til hvor det behøves. Planlægning og struktur og fordeling af ansvar – det er nøglen. Barslen med Alfred var en god øvelse i at komme lidt mere op i helikopteren som leder, og en dygtiggørelse i verdens sværeste opgave; prioritering. Arbejdsmæssigt og privat. Jo mindre tid til rådighed, jo bedre må man blive til at skære ind til benet. Ikke alt er dødvigtig – selvom man tror det. Det finder man bare først ud af, når man tør at sige nej…

Nu banker der snart endnu en barsel på døren, og jeg glæder mig. Jeg har tænkt mig at tage et halvt års barsel, hvor jeg ikke er en del af den daglige ledelse, men samtidig ikke er væk fra udvikling og strategi. Men det er vigtigt, at have defineret, at jeg ikke har ansvaret i tiden, mens jeg er væk. Både for dem og for mig. Det handler om at fjerne presset lidt – og noget af ansvaret, så jeg kan være til stede i barslen. Og jeg ved, at jeg kan gøre det med ro i maven….

Jeg er til rådighed en time hver 14. Dag og det er det. Men….. jeg kommer nok til at kigge forbi lidt oftere end det. Jeg bor jo lige om hjørnet fra kontoret, og det bliver nok svært at gå forbi uden at stikke hovedet ind og sige hej. Jeg kommer jo også til at savne mine kammerater, som de ansatte jo også er.

 

 

Tre gode råd til dig der er selvstændig – og gravid.

1. Få opgaverne gjort klare og synlige – og fordelt! Sammen med kollegaerne.

2. At turde give ansvaret fra sig – det kan være et stort problem for mange. Man har jo forhåbentligt ansat dem der er de fedeste.

3. Læg en plan for opdateringer – lidt mødeaktivitet kan være påkrævet.

 

Made in Denmark

Certificeret bæredygtig luksus

Andreas historie

Begyndelsen på en god slutning

Livsforandrende begivenheder i 2017

3 ting, jeg glæder mig til i 2017 1. Jeg glæder mig meget til at møde min baby, og se hvad det er...

Historien om certificeringerne

Rudolph Care vil gøre en positiv forskel – for din hud og for vores fælles verden. Derfor...
Share on: