Ny energi med et vinterbad

En smuk vinterdag på strandenHvordan kom du i gang med at vinterbade?

”Jeg elsker at bade og har altid godt kunne lide at bade i ”yderpunkterne” - og tage årets første havdyb omkring påske - og årets sidste i efteråret. Uden at det har været udtalt, har min far og jeg altid haft en lille konkurrence kørende ift. hvem der kommer først og sidst i.  Et år blev jeg ved med at strække den, og pludselig var det november. Så var jeg jo næsten vinterbader, så hvorfor ikke gå hele vejen?”

Hvordan vinterbader du og har du et par gode tips?

"Jeg vinterbader mest et sted, hvor jeg går ud fra stranden. Der er hverken badebro eller sauna, som ellers kan være med til at gøre vinterbadningen lidt lettere, da man ikke skal gå ud i det kolde vand. Og så er vekslingen mellem kulde og varme jo også skøn. Men når jeg taler om vinterbadning, så foregår det ofte uden en badebro."

Isolde og Andrea vinterbaderAndreas tips

1. Pas godt på fødderne: "Det er en god idé at have et håndklæde - og noget varmt til fødderne, som gerne må blive vådt. Det er meget koldt at stå på jorden, og når man går ud i vandet, kan det tage lidt tid at komme dertil, hvor man kan kaste sig i vandet. Det kan godt være hårdt for fødderne, da det er der, man mærker kulden på den måde, som gør ondt. Derfor er det kærkomment, at man har noget at stå på, når man kommer op af vandet igen. Jeg bruger fx et håndklæde eller et tæppe, men man kan også bruge en lille vådsko."

2. Ulden hue og bar numse: "Jeg vinterbader tit med min datter Isolde, og jeg synes ikke, at hun behøver at have hovedet under vandet, da det er koldt for kraniet. Det er gennem hovedet, at vi har det største tab af kropsvarme. Så vi bader ofte med en ulden hue, som holder på varmen, og det gør intet at den bliver lidt våd. Til gengæld er vi nøgne. Det er bedst."

3. Hold en rolig vejrtrækning: "Det er ikke naturligt at gå i vandet, når det er så koldt. Det kræver overvindelse hvér gang. Ved vinterbadning nedkøles kroppen ekstremt hurtigt, og kroppens forsvar kommer straks på overarbejde. Blodkarrene trækker sig sammen - og endorfiner og adrenalin pumper rundt i kroppen. Man kan derfor let køre sig selv op, blive helt stiv, holde på vejret eller per refleks hyperventilere. Isolde er blevet en virkelig dygtig vinterbader, og hun fokuserer på at holde en rolig vejrtrækning. Ved at holde fokus der, kan du bevare kontrollen og slappe mere og mere af, så du undgår at hyperventilere. Det gør en kæmpe forskel at kunne slappe af."

4. Læg tøjet i orden: "Når du stiger op fra det kolde vand, udvider blodkarrene sig igen, og blodet bruser rundt i kroppen. Her kommer en følelse af lykke og varme. I relativt hurtigt tempo skal du have tøjet på igen. Og her er der ikke noget værre, end at skulle lede efter sit undertøj og vende bluser og sokker. Så læg alt tøj i en sirlig rækkefølge, så du let og elegant kan hoppe i det igen. Her er det lækkert med en kop varm te eller suppe til at varme fingrene på – de kan være svære at få liv i igen."

5. Respekt for det kolde vand: "Et sidste, men vigtigt tip er ALDRIG at vinterbade alene. Det kan nemlig være farligt. Og så er det også bare lidt hyggeligere at bade sammen."

Ellers er det bare at komme afsted mod en strand og ud i det skønne, friske hav!"

- Andrea Elisabeth Rudolph

Et vinterdyb

 

 

Acai Anti-stress Facial Cream

50 ml
495,00 kr.
Please wait..
 

Acai Facial Oil

15 ml
795,00 kr.
Please wait..
 

Acai Body Lotion

200 ml
395,00 kr.
Please wait..
 

Acai Body Balm

145 ml
425,00 kr.
Please wait..
Share on: