Skarums Julehjælp

Sarah og hendes mand Nikolaj i gang med gløggen til deres julefest, som de holder for deres venner hvert år. 

 

Hvorfor skal vi starte allerede nu med juleforberedelserne?

Når jeg tænker på julen, tænker jeg på lange bløde dage i nattøj, hvor jeg ser Alene Hjemme med min steddatter, sover ti timer i døgnet, læser gode bøger, spiser vaniljekranse, slapper af. Men hvis man faktisk vil bruge sine juledage på det, skal man forberede sig, så man har TID til det. December skal bruges på hyggelighed, ikke på at have røde stresspletter på halsen. Hvis man fordeler de praktiske opgaver udover november og december, kan man også nå at nyde dem - det ER jo hyggeligt at lave småkager, bare ikke, hvis man står dødtræt og koger klejner 00.15 dagen før juleaften. Så lidt planlægning giver tid til det, julen virkeligt er - familietid og ro.

 

Hvad kan vi gøre allerede nu?

Maden

Det gode ved julen er, at den jo ligner sig selv. Man skal ikke opfinde noget som helst. Det er ikke som et bryllup eller bare en fødselsdag, hvor man gerne vil være lidt opfindsom, næh det hele skal ligne sig selv, og det gør det nemt at forberede sig. Lige nu - i dag - kan man f.eks. bestille anden, jeg anbefaler Omegn i Torvehallerne, deres ænder er virkeligt gode - og man kan købe vin - man KENDER jo godt menuen - og portvin. Man kan lave en bestilling på nemlig.com i god tid. Det gør jeg selv til 23. december om aftenen med alt det, jeg skal bruge 24. december plus til den brunch, vi altid spiser 25. dec. Man kan rette i sin bestilling indtil aftenen før, så bare man får 'reserveret' en bestilling, mens der stadig er nogen, så kan man altid komme i tanke om mere. Hvis man skal holde jul for første gang og er meget nervøs over det, synes jeg, at man skal tænke på, at det dybest set bare er en stor kylling, man skal stege. Og hvis man ikke har prøvet at lave and før, så hold da generalprøve Mortensaften. Man kan sagtens holde ud at spise and to gange om året, og så ved man, hvor lang tid det tager at lave brunede kartofler (lang tid) og hvor nemt det er at lave rødkål.

 

Gaverne

Jeg har altid to lister i min telefon, hvor jeg skriver ideer til gaver til andre ned. I løbet af året læser jeg altid anmeldelser af bøger eller musik, som jeg tænker ville være perfekt til en af mine søskende eller min mand. Jeg har også en liste, hvor jeg skriver ned, hvad jeg selv tænker, jeg gerne ville have. Man læser måske om en creme (åh body balmen), som man gerne vil have, men som er lidt dyr. Noter den ned, så man ikke står i Magasin uden en plan. Køb også gaver på nettet NU, så man slipper for at stå i kø på posthuset i sidste del af december. En af mine bekendte kom for et par år siden på posthuset for at hente pakker, tog et nummer og tænkte '20 numre, det er okay. Da han kom op til disken, sagde de 'nej nej, der 1000 før dig, vores maskine har bare kun tre cifre.' Det undgår man ved at købe nu.

 

Hyggen

Køb pyjamasser. Det er det hyggeligste tøj i verden. Sidste år fik alle børnene og de fleste voksne pyjamasser, da jeg holdt jul, og børnene tog dem straks på. Det gav sådan en fin ro, at de tullede rundt i dem. 25. januar er også pyjamasdag hos os, og så er det hyggeligt at have sin NYE pyjamas på.

Lad være sammenligne dig med andre, men fokuser på, hvad det er, du faktisk gerne selv vil gøre. Jeg bager 16 slags småkager (men jeg er også syg i hovedet, fordi jeg konkurrerer med mig selv), til gengæld holder min mand og jeg jul alene sammen hvert andet år, og vi holder ikke julefrokost, men inviterer mine svigerforældre til ribbenstegssandwich, hvilket der ikke er meget arbejde i. (Og den skal jeg lige huske at få bestilt).

 

Hvad er dit yndlings juleråd?

Planlæg! Jeg kan godt lide planer på papir, så jeg laver lister over, hvilke ting, jeg gerne vil nå, og så skriver jeg det ind på de forskellige dage. Hvis der pludselig er dage, hvor jeg skal lave fem ting, bliver det ret oplagt, at jeg må moderere mine planer. En oversigt gør det også muligt at lave ting i forvejen. Jeg koger f.eks. tit suppe på andelår til saucen. Det kan man faktisk godt gøre en måned i forvejen og fryse ned, hvis man kan se på sine planer, at man har travlt op til jul.

Shop Bloggen
Share on: