Tid til taknemmelighed

Prøv Karen Pallisgaards taknemmelighedsmeditation på Rudolph Stories

Godt, så sidder vi her. Godt i gang med at fordøje julefedtet og familien, mens vi nyder gavehøsten. Nytåret lurer, og lur mig om vi ikke er mange, der funderer over, hvad det skal fyldes op med?  Vi ved at livet er nu, og det er min erfaring fra at have mødt og interviewet en masse mennesker, at vi alle bare gerne vil have det godt og på hver vores måder søger lykken. Men hvad er det egentlig, der gør os lykkelig? Skal man tro buddhisterne så er lykken de ting, der ikke er ting.

“Buddhismen siger, at du ikke vil blive rigtig lykkelig, når du søger tilfredsstillelse i ydre ting. Den – og meditation – lærer dig at udvikle rødder til at stå fast, så du kan være loyal over for dine egne værdier. Du bliver mere uafhængig af ydre resultater, fordi du har større indre tilfredsstillelse og plejer din sjæl. I Vesten lærer man, at man har værdi, når man er produktiv. Du tæller ikke som det menneske, du er, men som det output, du leverer – groft sagt. Det er kulturelt betinget. I tibetansk kultur vægter man nogle andre værdier, så som medfølelse, taknemmelighed og fællesskab,” sagde Stephan Pende Wormland, da jeg interviewede ham til min bog Langsom Livsstil - Kunsten at Få Ro På, der udforsker forskellige indgang til at have det godt.

Prøv Karen Pallisgaards taknemmelighedsmeditation på Rudolph Stories

Dyrk glæden ved de små ting

Pende har studeret og praktiseret meditation i mere end 30 år. Han er klinisk psykolog og efteruddannet i gestaltterapi. Han har tidligere været munk i 11 år og er den mand, der først lærte mig at meditere og praktisere mindfulness. Mens meditation er en mere formel praksis, så er mindfulness, noget der er altid er til rådighed. Det handler om følelsesmæssig bevidsthed og nærvær i alt hvad man laver.

“Hvis du ikke kan finde glæde i de små ting i hverdagen, så bliver dit liv tomt. Livet bliver smukkere, når du er nærværende og til stede, når du trækker vejret, spiser, børster tænder, læser for dine børn og kysser din partner. Det er livskvalitet,” siger han i Langsom Livsstil. 


For mig handler nærvær ofte om at sænke tempoet. Ikke sådan at alt skal foregå i slowmotion, men det handler om at finde tilbage til en fornemmelse af rummelighed, om at blive mere afslappet, accepterende og fleksibel. Der, hvor der er rum til refleksion og til at NYDE livet lidt med os selv og med dem vi elsker. For seriøst, er det ikke det vi er her for? Når vi skynder os og hastigt drøner derud, fordi vi er under pres, bliver det sværere at være synk med sin natur. “Så er man ikke i forbindelse med sin højeste intelligens", lærte Pende mig i sin tid. Og lærte mig så hvordan meditation kan være en måde til at få ro på til at nyde livet. 

I dag kan jeg ikke forestille mig ikke at meditere. Eller jo, det kan jeg godt, men jeg har ikke lyst at undvære min daglige praksis. Det er ikke fordi jeg oversælge meditation og pakke det ind i en påstand om, at det ændrer dit liv. Men det har potentialet til det. Uanset hvad, kan meditation kultivere fordybelse og taknemmelighed, fordi det giver en endnu større værdsættelse af ens eget liv.

Meditation gør os modstandsdygtige over for alle de distraktioner, der konstant forsøger at fange vores opmærksomhed - ude som indefra. Det kan derudover hjælpe os til at høre, hvad der egentlig foregår i vores liv, når vi tillader os at blive stille.

Prøv Karen Pallisgaards taknemmelighedsmeditation på Rudolph Stories

Smag på citronerne

Vi glemmer hurtigt (!) at sætte pris på, at vi rent faktisk er i live. Især når vi drøner rundt så højt oppe i behovs-hierarkiet som så mange af os danskere gør. Men bare det at vi overhovedet trækker vejret, er jo for vildt. I virkeligheden er alt derudover er et privilegium. Det er så nemt at falde i mere-mere-mere gryden og føle, vi har krav på at smage alt på livets buffet. Frygten for ikke at få nok ud af livet kan drive os ud i overhalingsbanen i grådig iver efter at presse flere citroner og drikke så meget af livets saft som muligt. Vi glemmer at smage ordentligt på saften, fordi vi presser andre citroner imens.

Når man sidder der, fast i fast forward, så går man glip af de små detaljer og lever i tåget travlhed, hvor man ikke engang kan huske, hvad man egentlig lavede i forgårs. Og på den måde kan vi hurtigt nå vores dødsleje uden at have ænset og sanset og nydt vejen derhen nok. Og hvad så? Så kan vi ligge der på vej væk fra livet, og jeg tør godt vædde med, at ingen af os her vil ligge og ønske, at vi havde brugt mere tid på at stresse, surfe hjernedødt rundt på internettet eller sidde lange aftener på kontoret og gå glip af tid med familien.

Så hvad vil vi i stedet? Lad os tage os tid til at reflektere over det og nyde livet, og alt det vi er så mega heldige at have, mens vi stadig har tid til det. Tid er vores mest eksklusive valuta, så brug den velovervejet. Således vil jeg glæde mig til at fylde mit nye år med taknemmelighed og kærlighed med en intention om daglig meditation.

Rigtig godt nytår og hvis du har lyst kan du her prøve min taknemmelighedsmeditation.

 

Kærlig hilsen,

Karen 

 

KARENS TAKNEMMELIGHEDS MEDITATION TIL DIG

Hent den her indtil 8. januar: 

Meditationen er del af et helt forløb, som Karen Pallisgaard har lavet til Green Goddess. I december koster kurset kun 149 kr., og så får du endvidere en 10 % rabatkode til Green Goddess webshop. Se mere eller køb hele meditationskurset her.

Prøv Karen Pallisgaards taknemmelighedsmeditation på Rudolph Stories

Karen Pallisgaard har flere gange gæstet Rudolph Stories, hun er forfatter til flere bestseller yogabøger, foredragsholder og meditationslærer – og et helt igennem dejligt menneske. Læs mere om Karen og alle hendes bøger, og få masser af gode tips og tricks til yoga og meditation i din hverdag – lige her.

Alenetid

Kunsten at få din parfume til at dufte hele dagen

En parfume er bygget op af forskellige duftmolekyler, der blander sig med din egen duft, når...
Share on: