.

19.12.2019

Dagens kalenderlåge

… kaster julelys over en grøn huskeregel – de fem R’er.

Refuse, reduce, reuse, repurpose, recycle … eller på dansk: Afvis, nedbring, genbrug, gentænkt og giv nyt liv. De fem R’er er gode pejlemærker til en grønnere tilværelse. Lad os forklare dem for dig. 

Refuse - afvis

Ved at tænke dig om en ekstra gang og sige nej til ting, der ikke gavner dig eller miljøet, kan du blive en meget grønnere forbruger. I juletiden kan det være en ekstra god idé at give indkøbssedlen og de mange julegaver en ekstra tanke på forhånd. Hvis du kan afvise nogle ting til fordel for grønnere alternativer, er du allerede nået et stort, flot skridt på vejen.

REDUCE – NEDBRING

Ved at nedbringe dit forbrug kan du blive grønnere, og det lyder måske lidt kedeligt, det ved vi, men det behøver faktisk ikke at være lig med kompromis. I julen kan overflodsbarometeret hurtigt nå toppen, men det er i langt de fleste tilfælde nødvendigt. Måske du kan reducere bare en smule i din julerutine i år?

REUSE - GENBRUG

Brug det, du har, og køb mindre nyt. Gør genbrug og vintage til nøgleord i gaveræset, og det vil hjælpe dig til at omfavne ’reuse’. Hvilke ting har du virkelig brug for, og hvilke ting har du virkelig ikke brug for? Du kan eksempelvis bruge gavepapiret igen eller pakke ind i fine magasiner eller stofrester. Selvfølgelig med sløjfer og bånd, som der hører til. Vi guider dig til bæredygtig indpakning i kalenderlåge nummer 12 her

REPURPOSE – GIV NYT LIV

Inden du smider noget ud, tænkt da, om du kan gentænkte tingens funktion og give den nyt liv. Måske kan du lave en hjemmelavet gave af noget aflagt – kun fantasien sætter grænser.

RECYCLE – GIV VIDERE

Recycling handler om at føre noget videre i stedet for blot at smide det ud. Du kan eksempelvis gøre det ved at sortere dit affald derhjemme. Plastik, pap, papir, metal og madaffald er de største affaldskategorier, hvor der gemmer sig en helt masse ressourcer. De ressourcer kan du sende videre på rejsen i stedet for bare at smide dem ud. Sorter gaveindpakningen som papir, hvis ikke du kan gemme det og bruge igen. Og tænk generelt over hvilke materialer, du smider ud, og om du sorterer dem rigtigt. 

 

De fem R’er overlapper og supplerer hinanden på mange måder, og sammen lægger de solide grundsten for en grøn filosofi. Prøv dig frem, eksperimentér med den grønne tankegang og husk, at alting starter et sted og vokser sig større og stærkere over tid – også din nye, bæredygtige (jule)-livsstil. God fornøjelse. 

Rudolph Care 

Share on: