Go Green #10: 7 tips til en mere bæredygtig garderobe

26.05.2019

I lyset af vores to dage som beauty partner på den bæredygtige modekonference Copenhagen Fashion Summit, giver vi gode råd til en grønnere garderobe.Tøj luftes

1. Vask mindre – luft mere

Hyppig tøjvask slider på tøjets fibre, og det kan du komme udenom ved noget så simpelt som at vaske tøjet sjældnere. Du kan som tommelfingerregel indføre, at tøjet kun skal i vasketøjskurven, hvis det er synligt beskidt eller har hentet sig en odør. Alt andet tøj kan du nøjes med at lufte eller blot hænge tilbage i skabet – et tip der både skåner dit tøj og miljøet. 

2. Certificeret mode

Modeindustrien er en forurenende en af slagsen – faktisk den anden mest svinende industri i verden. Men den tendens kan du navigere udenom, ved at sætte dig ind i de mange gode certificeringer, der heldigvis også er i modeverdenen. De sikrer nemlig, at der er taget stilling til produktet – og ofte i mere end én forstand. Certificeringerne GOTS og Svanemærket er gode at starte ud med.  

GOTS: GOTS er en global anerkendt certificering, som sætter strenge miljømæssige og sociale ansvarskrav. Det er en stærk certificering, som blandt andet stiller skarpt på mængden af økologiske materialer, vand- og kemikaliebrug og arbejdsforhold i alle produktionsenheder for et givent produkt. Pssst... vores Rudolph Care stofnet, som alle webshop-kunder får med, når de handler, er naturligvis GOTS-certificeret. 

Svanemærket: Svanemærket tøj er fremstillet af tekstiler, der lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer – til gavn for både dem, der bruger tøjet og dem, der producerer det. Det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Og kvaliteten er god.

3. Loppefund

Vi går en tid i møde, hvor vejret er blevet varmere og sæsonen for udendørs loppemarkeder for alvor begynder. Mange sælger ud af garderober, som hverken er udtjent eller slidt, så der er ofte rigtig god chance for at finde billige, unikke fund rundt omkring i landet. Hvis man er ude efter mere high-end vintagestykker, skal man dog som oftest søge mod vintagebutikkerne – og man skal finde en lidt større villighed til at investere i pre-elskede ting frem. Kvalitetsvintage kan nemlig være ret så dyrt – men ret så lækkert!

4. Reparationer

Reparér det ødelagte og forlæng din garderobes levetid. En bristet syning eller en træt lynlås behøver slet ikke at betyde enden på dit yndlingstøj. 

Hjemmelavede scrunchies

5. Upcycling er det nye sort

Hvis du kan sy, kan du måske give dit aflagte nyt liv ved at give det et nyt formål? Mange kaster sig ud i at sy de såkaldte ’scrunchies’ (stofelastikker) af aflagt materiale – det kan være alt fra gamle gardiner til den t-shirt, du aldrig bruger. Og hvis du er mere avanceret udi sykunsten, er det jo kun fantasien, der sætter grænser. 

6. Kvalitet fremfor kvantitet – altid

’Lidt men godt’ er en vending, der kan bruges om meget – og det gælder bestemt også for mode. Køb færre, men virkelig gode ting. Gå efter kvalitet og de brands, du ved tager stilling og ansvar for deres produkter. 

7. Sælg eller giv det videre

Hvis der er tøj, du ikke får brugt mere, er det måske tid til at give det videre? Flere organisationer tager imod tøj med kyshånd. Røde Kors tager eksempelvis imod alt rent materiale – fra gamle håndklæder til tøj, sko og lagener, hullet som intakt. Hvad de ikke kan genbruge eller gensælge bliver brudt op til fibre og brugt til at sy nye ting af. Hvis du har børn og vælter dig i aflagt børnetøj, tager Mødrehjælpen også gerne imod det tøj og legetøj, dit barn ikke længere bruger. Der er naturligvis også muligheden, at du selv hopper i loppeskjorten og køber dig en stand på et loppemarked – alene eller med en ven under armen kan det være en indbringende og meget hyggelig fornøjelse i mere end én forstand. 

Shop
Share on: