Andreas guide til vinterbadning

03.11.2019

Har du et ønske om at blive dus med koldere havtemperaturer? Læs med, når Andrea Elisabeth Rudolph fortæller om kærligheden til de kolde bølger og guider til, hvordan du kan komme i gang med vinterbadningen. 

Vinterbadning i København

”Jeg kender ingen anden metode til den øjeblikkelige lykkefølelse, som vinterbadning giver mig. Det er den ultimative endorfin-eksplosion, som man lynhurtigt bliver helt forelsket i”.

”Jeg har aldrig aktivt planlagt, at ’nu skulle jeg være vinterbader’. Jeg har altid været tæt på vandet, og været utroligt glad for at bade – især om foråret og efteråret. Jeg har altid forsøgt at strække sommeren så lang som overhovedet muligt ved at svømme i havet langt ind i efteråret, men jeg tror, min kærlighed til vinterbadning er sprunget ud af en naturlig kærlighed til havet.”  

Vinterbadning i Vejby

”Det er hverken tidskrævende eller dyrt, og jeg startede med at gøre det til en søndagsting, hvor jeg fik Claus, min mand, med på den. Om søndagen hoppede vi i vandet, spiste suppe og så tv-serier – det var så hyggeligt. Det er en fornøjelse og virkelig sjovt at vinterbade med ham, fordi han nærmest hyperventilerer og kommer med meget sjove lyde, når han rammer det kolde vand. Når børnene er med ved vandet, er vi helt flade af grin over ham, men han er heldigvis mand nok til, at man griner lidt af ham. For Claus er vinterbadning en vildere ting, end det er for mig, men vi får det samme kick ud af det. Både Isolde, min datter, og jeg er mere rolige i vandet. Isolde kan, som jeg, klare virkeligt koldt vand, og hun er så god til at kontrollere sit åndedræt og bevare roen i kroppen.”

Vinterbadning og sneengler

”Hvis man vil forsøge sig med vinterbadning, er jeg ikke af den overbevisning, at man behøver at trappe lige så stille ind i det, som mange ellers anbefaler. Selvfølgelig sker der nu, i efteråret, et naturligt skifte, som indbyder til at starte, men det er ikke et ’must’, at man skal starte nu.”

FORBERED DIG GODT

”Det er vigtigt at forberede sig ordentligt, og først og fremmest at man har nogen at dele oplevelsen med. Varmt tøj er nødvendigt til at holde varmen både før og efter, man har været i vandet – så pak dig godt ind i tøj, som er nemt at få af og på. Det er ikke sjovt at hoppe i vandet, hvis man allerede fryser, inden man hopper i – her er det også godt at have noget at stå på, fordi den kolde jord hurtigt bliver alt for nedkølende. Læg tøjet ordentligt sammen, når du har taget det af – den kolde temperatur kan godt give lidt stive fingre, så det skal helst være nemt at få tøj på igen." 

Giv dig tid

"Tag det stille og roligt, når du skal i, hvad enten du går i fra en badebro eller fra stranden. Dyp dig, eller tag et par svømmetag (undgå dog at få vådt hår – det bliver for koldt, når du kommer op), og bevæg dig lige så stille op af vandet igen. Blodet bruser og ræser rundt i kroppen, når man kommer op, men undervurder ikke, at det stadig er koldt omkring dig – så tør dig med et håndklæde, pak dig ind og nyd så varmen og energien i kroppen. Et lille ekstra tip, som jeg selv nyder, er at have noget varmt med at drikke. Varm suppe er bestemt heller ikke dårligt at komme hjem til”.​

Vinter-favoritter
Share on: