Dagbog fra Skagen

Vi deler vores tanker og oplevelser fra en inspirerende og lærerig søndag i Skagen, som blandt andet stod på indsamling af plastik på stranden ved Skagen Grå Fyr.  

Skagen strand ved Grenen blev renset, da vi bevægede os ud på en times plastikindsamling faciliteret af Plastic Change og By the Ocean we Unite

Strandrensning ved Skagen Grå Fyr 

Inden strandrensningens startskud gik turen op ad de 210 trin til toppen af Skagen Grå Fyr. Herfra nød vi det spektakulære syn af Skagerak og Kattegats møde - og ikke mindst den strand vi snart skulle befri fra en stor mængde plastikaffald. Efter en kort briefing gik turen mod stranden. Vi blev gjort opmærksomme på især én ting; at gå efter de små stykker plastik. Så det gjorde vi og bevægede os ud på stranden. Ved første øjekast stod vi på en ren strand, som kun brusede af vind og et utæmmeligt hav, men lidt efter lidt dukkede det ene stykke plastik op efter det andet - og jo mere trænet øjet blev, jo flere stykker plastik blev fanget. Vi endte alle (ca. 20 strandrensere) med at fylde en halv skraldesæk med affald – og vi havde dermed reddet havet fra 10 sække plastikaffald på 1 times gang ved Grenen…

Der blev samlet meget plastik på stranden i Skagen, og det blev efterfølgende inspiceret og sorteret

Foredrag v. Nanne van Hoytema og Henrik Beha

Senere på aftenen var det tid til foredrag, som også foregik ved Skagen Grå Fyr. I spidsen stod her Nanne van Hoytema, havbiolog hos By the Ocean we Unite, og Henrik Beha, grundlægger af den danske miljøorganisation Plastic Change.

Efter en hyggelig og uformel introduktion penslede Nanne for alvor de grimme og uforfinede detaljer om plastikforurening i verdenshavene ud blandt forsamlingen. De mange facts om udryddelse af dyreliv (både fugle, fisk og pattedyr) grundet plastikforurening skabte ubehag hos mange – inklusiv os. Og den ellers sympatiske havbiolog fik i et kort øjeblik verdenen i foredragslokalet til at se rigtig sort ud. Men så kom Henrik. 

 

Strandrensningen i Skagen gik godt, og vi fik redet havet fra en skræmmende stor portion plastik

For at lette den tunge stemning, dog uden at glemme plastikkens ufornægtelige realitet, tog Henrik Beha over. Han fortalte blandt andet opløftende om potentielle løsninger til plastikkrisen. Som et led i løsningsforslagene kunne de ca. 40 deltagende i det tætpakkede foredragslokale komme med deres forslag, frustrationer og udfordringer i deres omgang med plastik. Henrik kom blandt andet ind på vigtigheden af politikere, som tager ansvar for plastikforbruget, men også hvordan det er et stort skridt på vejen, at organisationer er begyndt at tage ansvar for deres plastik. Mange vise ord blev sagt, og vi slutter af med et citat fra Henrik, som fik foredragslytterne til at løfte øjenbrynene anerkendende og forbløffede: 

”Hvis vandet render over i et badekar med en tændt hane, hvad vil du gøre først? Hente en moppe, eller slukke for hanen?”

Vi fik samlet skræmmende meget plastik på den ellers tilsyneladende rense strand i Skagen

TAK

Tak til Plastic Change og By the Ocean we Unite for at gøre os alle klogere - og for at tage Danmark i hånden i kampen for renere verdenshave. 

Pssst… Bare rolig – plastik-eventyret er ikke slut endnu. Vi vil i senere refleksioner og fortællinger om vores tur til Skagen fortælle meget mere om de ting, vi rent faktisk har lært om plastik – fordi det skal I selvfølgelig også nyde godt af. Vi lader også Andrea sætte ord på sine tanker omkring de lærerige timer - og ikke mindst sin spændende sejllads sammen med By the Ocean We Unite og Plastic Change. 

Turen gik til Skagen Grå Fyr for at rense stranden for plastik - det lykkedes skræmmende godt
Shop Bloggen
Share on: