Giv miljøet et grønt kram i morgen

I morgen er det World Cleanup Day 2018. Andrea Elisabeth Rudolph og resten af Rudolph Care teamet er klar til at samle skrald, og vi håber, at I er det samme. Læs med, når vi deler 5 tips til din affaldsindsamling sammen med Andreas tanker om og planer for dagen. Læs også hvad Henrik Beha, grundlægger af Plastic Change, fortæller om den globale oprydningsdag. 

Oprydning af naturen er en vigtig ting

5 tips til din World Cleanup Day

1. Udvælg dig et indsamlingsområde, og planlæg en skralderute – i dit lokalområde eller et helt andet sted. Undersøg eventuelt på Plastic Changes hjemmeside, om der foregår nogle spændende aktiviteter i dit nabolag. 

2. Tag en affaldspose eller to med – du ved jo aldrig hvor meget affald, du finder.

3. Tag et par havehandsker på, hvis ikke du vil røre ved affaldet med bare hænder.

4. Størrelsen og mængden på affaldet, du finder, er ikke afgørende – gå også efter de helt små stykker skrald – de kan i mange tilfælde være til lige så stor skade, som de større stykker.Evt. Et cigaretskod er også affald.

5. Del dit resultat og din nyerhvervede viden om affald og deltag  samtidig i Rudolph Cares Cleanup Konkurrence, hvor du kan vinde en lækker efterårspakke med Andrea Elisabeth Rudolphs rutine-produkter. For at deltage skal du tage et billede af din World Cleanup Day og lægge det på Instagram med hashtagget, #cleanupwithrudolphcare (HUSK: Din instagramkonto skal være offentlig – vi kan ikke se dit bidrag, hvis du har en privat profil)

Højt på Andreas lørdags-to-do står World Cleanup Day, som hun glæder sig til at deltage I sammen med ungerne og Rudolph Care-teamet. 

“Jeg glæder mig til World Cleanup Day fordi den følelse, jeg får, når man i fællesskab gør noget godt for naturen, er så befriende og vigtig for mig. Jeg har et stort ønske om, at vi begynder at udbedre de menneskeskabte ændringer, vi ser i verdenshavene og naturen - og ikke mindst at vi begynder at tænke os bedre om i vores håndtering af affald. World Cleanup Day er et overskueligt og simpelt projekt, som handler om noget så enkelt som at tage en pose i hånden og samle skrald – det kræver næsten ingenting, men betydningen er stor.”

Hvis du vil vide mere om Andreas World Cleanup Day skal du tænde for TV2 i aften kl. 17.25, når Andrea sammen med sin datter, Isolde, skal i GO’ Aften Danmark.

Affald fra naturen

Rudolph Care teamet har flere skraldeindsamlings-destinationer til World Cleanup Day imorgen, og vi vil elske, hvis i sluttede jer til os! 

I Aarhus mødes vi kl. 10 på Den Permanente og bruger et par timer i fællesskab på at samle affald langs stranden.

I København mødes vi kl. 11 ved Naturcenter Amager Strand. Her vil vi samle affald langs strandstien i Amager Strandpark og i den omliggende natur.

Vi sørger for affaldsposer - så det eneste du skal have med er dig selv og din kærlighed til miljøet (og måske et par havehandsker, hvis du helst vil samle affald med sådan et par på).

Henrik Beha og Andrea Rudolph

I Danmark er World Cleanup Day faciliteret af Plastic Change, og i den forbindelse har vi snakket med Henrik Beha, grundlægger af Plastic Change. Henrik fortæller blandt andet om, hvad man skal være ekstra opmærksom på, når man er ude at samle skrald, og hvordan affald i sig selv er en uudnyttet ressource. 

Hvorfor er World Cleanup Day en vigtig dag?
”Fordi det er en flot, folkelig og festlig dag, som er et vigtigt skridt på rejsen mod at komme affaldsforurening til livs. Det er også en dag, hvor vi sammen sender et stærkt signal om, at vi i fællesskab bekymrer os om naturen. World Cleanup Day er en dag, som kan sætte nogle rammer for ansvarligheden, som hænger sammen med håndteringen af affald. Der er så mange mennesker derude, som søger disse rammer i manglen på politisk initiativ på området, og derfor er det fantastisk med en dedikeret dag, som kan kaste lys over sagen. World Cleanup Day er også vigtig i den forstand, at den kan være med til at ændre vores ressourcesyn, så vi vænner os til at se på affald som en ressource, som vi i øjeblikket spilder ved ikke at håndtere den korrekt. Det er nemlig der, vi gerne vil hen – at vi begynder at se det værdifulde i det brugte.”

Er der noget man skal være opmærksom på, når man er ude og samle skrald?
”Jeg synes, det er vigtigt, at man observerer og taler om, hvad det egentlig er for noget affald, der ligger derude. Jeg tror, at rigtig mange mennesker vil få en a ha-oplevelse på lørdag, når de begynder at kigge rundt på gaderne, i buskene og i grøftekanten, efter hvad der egentlig er endt der. Mange vil finde helt almindelige hverdagsprodukter i naturen, og det er for mig vigtigt, at man taler om hvordan og hvorfor, det er endt der. Folk skal stille sig selv spørgsmålet; ’Hvad er alt dette affald egentlig et udtryk for?’. Som svar på det spørgsmål tænker jeg selv, at det er et udtryk for, at vi har lukket øjnene for den ressource, som affald jo er, og det håber jeg, at folk vil tænke over. Affald er ressourcer i den forstand, at det kan genanvendes og få meget mere levetid, hvis det håndteres korrekt, i stedet for at vi bare brænder det af eller endnu værre; dumper det i naturen.” 

Affaldssortering

Hvordan skal man håndtere sit skrald, når man er færdig med at indsamle?
”Jeg synes først og fremmest, at det er rigtig fedt, at man deler sit resultat, inden man skiller sig af med det. En vigtig del af håndteringen er at undersøge, hvad man har fundet og vise det til verden. Tag et billede af det og del det med verden, så de får samme viden, som du har fået. Efterfølgende skal man selvfølgelig sortere, det der kan sorteres. Hvis man bor i en kommune, hvor man kan sortere plastik, glas, metal og så videre, så skal man selvfølgelig gøre det – det er jo der, vi skal hen. Det er helt oplagt at gøre det til en ekstra aktivitet at sortere affaldet korrekt, når man er færdig med at indsamle på lørdag.” 

Shop Bloggen
Share on: