Go Green #5: Spis efter årstiden

07.10.2018

Læs med, når vi kaster lys over efterårets høst, dens mange muligheder, og hvorfor det er bæredygtigt at spise efter årstiden. 

Efterårsgrønt

Efterårets gyldne høst

Efteråret gemmer på et utal af skatte, som det lige nu bugner af i naturen og hos din grønthandler. 

Beder og rødder er nogle af efterårets stoltheder, og de næringsrige grøntsager kan tilberedes på mange forskellige måder. Bagte pastinakker, jordskoksuppe og selleripuré for blot at nævne nogle få. Andrea Elisabeth Rudolph er især vild med at blande revne rødbeder og gulerødder i en grønkålssalat. Opskriften er simpel:


”En af mine yndlingssalater i efteråret er med hakket grønkål, revet rødbede og gulerod, æbletern, granatæblekerner og hakkede mandler. Med en blanding af olie, citron, hvidløg, salt og peber på toppen. Det er så lækkert, sundt, simpelt og fyldt med vidunderligt efterårsgrønt.”

Svampe kan findes i den fugtige skovbund, hvor blandt andre Karl Johan, kantareller og bøgehatte vrimler frem. Svampejagt er både en hyggelig og mindful aktivitet, som kan gøres alene, med vennerne eller familien. Husk; det er vigtigt at have kendskab til svampe, inden man begiver sig ud for at plukke dem – lav din research og spørg eventuelt en ekspert til råds. Naturstyrelsen har lavet en nem, overskuelig og visuel guide her.

Æbler, blommer, havtorn og græskar er også i sæson lige nu, så det er bare med at komme i gang med nogle lækre, lunende efterårsretter.

Frisk lokal salat

Bæredygtigt indkøb

Men hvorfor er det bæredygtigt at spise efter årstiden? Det kan være lidt svært at forholde sig til, men forklaringen er ret enkel.

Danmarks årstider byder på forskellige afgrøder, og ved at spise efter den pågældende årstid og den høst, den byder på, kan man mindske sit CO2-aftryk. Det hele handler nemlig om transporten og den CO2, der bliver udledt i vores dagligvarers rejse til Danmark. Så hvis vi i højere grad vænner os til at købe flere danske varer – det danske æble i stedet for det spanske, den danske gulerod i stedet for den tyske - så mindsker vi transportaftrykket og gør dermed vores forbrug mindre belastende. Selvfølgelig er der også frugt og grønt, som ikke dyrkes i Danmark i et omfang, som kan forsyne os alle, og derfor er det naturligt, at vi eksempelvis stadig køber en mexicansk avokado. Men hvis vi begynder at overveje, hvad vi har til rådighed lokalt før alt andet, er det faktisk rigtigt enkelt at gøre turen rundt i supermarkedet mere grøn. At samle svampe selv, eller at gro sine egne æbler, pærer og blommer i haven er også bæredygtige handlinger, som næsten er CO2-neutrale. Disse tanker gælder selvfølgelig også for kød, mælk og æg – køb det danske, og endnu bedre det helt lokale.

Havtorn i naturen

Oven i det med transportaftrykket ligger også, at årstidens grønt, for det meste, er gødet mindre og med færre potentielt giftige stoffer. Grunden til det er, at afgrøderne vokser naturligt for årstiden og derfor behøver mindre hjælp til at vokse. Det er både sundere for dig og naturen (især grundvandet) – og så smager det altså bare bedre. 

Husk; for helt at undgå de potentielt giftige sprøjtemidler skal du gå efter de økologiske varer, når du handler. 

Sæson for græskar
Shop Bloggen
Share on: