Go Green #9: Refuse, reduce, reuse, repurpose, recycle

07.04.2019

.. eller på dansk: Afvis, nedbring, genbrug, gentænkt og giv nyt liv. De fem R’er er gode pejlemærker til en grønnere tilværelse. Vi forklarer dem her. Rapsmark

Refuse – afvis

Ved at tænke dig om en ekstra gang og sige nej til ting, der ikke gavner dig eller miljøet, kan du blive en meget grønnere forbruger. Giv de ting, du køber og gør, en ekstra tanke på forhånd. Hvis du kan begynde at afvise nogle ting til fordel for grønnere alternativer, er du allerede nået et stort, flot skridt på vejen. 

Reduce – nedbring

Ved at nedbringe dit forbrug kan du blive grønnere, og det lyder måske lidt kedeligt, det ved vi, men det behøver faktisk ikke at være lig med kompromis. Du kan eksempelvis nedbringe dit forbrug af vatrondeller på badeværelset ved at bruge en vaskeklud i stedet, eller du kan reducere dit plastikforbrug i køkkenet ved at bruge glasbeholdere til køleskabet i stedet for fryseposer. Små, simple tiltag i din dagligdag er der, du skal starte, og så kan du altid avancere til større tiltag, når du føler dig klar. Krummer er også brød – husk det. 

Reuse - genbrug

Brug det du har, og køb mindre nyt. Overvej hvilke ting, du virkelig har brug for, og hvilke ting, du virkelig ikke har brug for. 

Repurpose – giv nyt liv

Inden du smider noget ud, tænkt da, om du kan gentænkte tingens funktion og give den nyt liv. Det kan være alt fra et tomt syltetøjsglas, du genbruger, eller en kjole du syer om til en nederdel – kun fantasien sætter grænser, og det er altid en dejlig følelse at genopdage sine gamle, aflagte ting. 

Recycle – giv videre

Recycling handler om at føre noget videre i stedet for blot at smide det ud. Du kan eksempelvis gøre det ved at sortere dit affald derhjemme. Plastik, pap, papir, metal og madaffald er de største affaldskategorier, hvor der gemmer sig en helt masse ressourcer. De ressourcer kan du sende videre på rejsen i stedet for bare at smide dem ud. Samme filosofi gælder eksempelvis også for dit tøj – i stedet for at smide ud, kan du donere dit tøj til et godt formål. Her bliver dit tøj genanvendt – enten ved videresalg eller ved at genanvende fibrene til nyt tøj eller andre formål. 

Genbrug emballage
De fem R’er overlapper og supplerer hinanden på mange måder, og sammen lægger de solide grundsten for en grøn filosofi. Prøv dig frem, eksperimenter med den grønne tankegang og husk, at alting starter et sted og vokser sig større og stærkere over tid – også din nye, bæredygtige livsstil. God fornøjelse. 
 
Rudolph Care 
Share on: