Jul á la Sarah Skarum

Rudolph Stories har dedikeret decembers adventssøndage til et smugkig ind i farverige og inspirerende juleuniverser. Det første i rækken kommer fra kvinden, man altid med tryghed kan søge mod, når julen skal reddes – journalist og forfatter, Sarah Skarum. 

Journalist og forfatter Sarah Skarum

Hvor holder du jul i år?
”Jeg holder jul, som jeg altid holder jul. Hjemme hos mig selv på Vesterbro. I år er vi kun min mand og jeg, sidste år og næste år vil vi være min bror, hans kone, deres to sønner, min steddatter og min mand og mig. Sådan har det skiftet siden vi flyttede sammen for ti år siden. Min mor har altid insisteret på, at hun ville vågne i sin egen seng julemorgen, og når man lærer sine børn den slags, ender de jo med at lytte. Til gengæld holder vi sommerferie sammen, knap to uger på verdens bedste græske ø, og den løsning passer perfekt for alle.”

Adventskrans hos Sarah Skarum

Sarah Skarums jul

Hvordan holder I jul i jeres familie - klassisk eller mere alternativt?
”Jeg er til klassisk jul. Fra adventskransen, brunkagerne, kalenderlyset til middagen juleaften. Jeg arbejder som journalist til dagligt, jeg beskæftiger mig med det nye nye nye hver eneste dag, så jeg har brug for hjørner i mit liv, hvor alt ligner sig selv. Sådan et hjørne er julen for mig. Jeg elsker, at den er et anker i mit liv, og jeg har ikke brug for noget som helst nyt, så det bliver ikke hos mig, man får andesteg med stjerneanis og lakridspudding til dessert. Her kører vi andesteg!”

Er der nogle særlige traditioner, som absolut ikke må overses?
”Ehmhm, det tror jeg godt, man kan sige. Jeg har masser. At tænde adventskransen hver søndag i december og drikke en kop te og spise en småkage. At bage brunkager. At koge klejner sammen med min steddatter, mens vi hører Nissebanden på Grønland. At skrive julekort flere aftener i december, mens jeg hører Messias. At min mand og jeg går en tur kl 18, mens anden stadig står i ovnen de år, vi er alene, og kigger ind ad vinduerne og mærker, nærmest sådan helt fysisk, julefreden sænke sig over land og by. At jeg konsekvent snyder med mandlen, og at gaven altid er den samme, marcipan overtrukket med chokolade. At se dårlige julefilm i nattøj 1. juledag og spise rester om aftenen. Jeg har ikke andet end traditioner.”

Jul hos Sarah Skarum

Stresset eller cool jul?
”Cool tror jeg. Jeg har i hvert fald skrevet en hel bog om at få en dejlig jul ved at planlægge lidt, som udkom dette år, så jeg prøver. Jeg elsker at kunne slappe af, så jeg planlægger meget og laver ting i god tid, så jeg kan nyde at lave ingenting i ferien. Man kan kende mig på det bløde grå tøj og de uldne sokker og øjenvipper, der ikke ser mascara i dagevis.”

Hvilken er dine yndlingsjulekager, og bager du dem selv?
”Jeg er meget glad for ingefærsmåkager, men det bliver ikke jul, hvis vi ikke har brunkager og vaniljekranse og en 12-13 slags mere, som jeg plejer at bage.”

Hvad glæder du dig allermest til ved juletiden?
”Jeg glæder mig til det hele. Ligesom jeg glæder mig til at gå i seng hver aften og glæder mig over at stå op. Jeg synes, livet er en kæmpe gave, og jeg prøver virkelig at nyde hvert eneste øjeblik. Men når min mand og jeg åbner en flaske champagne og drikker et glas, mens vi ønsker hinanden glædelig jul foran juletræet, det glæder jeg mig til.”

Sarah Skarums julebog

Den bedste gave, du har fået?
”Jeg fik en gang Hercule Poirot-boxen i påskeæg af min mand. Det er mange timers dejlig underholdning. Ellers plejer jeg at få sko af min mand, og det er en dejlig gave at få nogle sko, der er lidt for dyre til, at man selv orkede at købe dem, men som man bruger ofte, så man kan glæde sig over, at nogen gad give en noget så pænt.”

Den værste gave, du har fået?
”Det er nok snarere en gave, jeg ikke fik. For jeg SKAL have en bog i julegave, ellers er det ikke jul. Et år holdt jeg jul med en ekskæreste, som ikke kendte den regel. Det tog jeg ikke så pænt. Nu har jeg lært, at det er smart at sige, hvad man drømmer om. Både på den store klinge ud i universet og på den lille, når det gælder gaver.”

Sarah Skarum

Den bedste gave, du har selv har givet?
”Da min mand og jeg flyttede sammen, havde han en masse LP’er som jeg synes var åndssvage og ville have, at han skulle smide ud med det argument, at han ikke kunne elske dem meget, når han ikke havde en pladespiller. Han nægtede, og så gav jeg ham en pladespiller. Udover at det virkelig føltes som en gave til ham, noget han ønskede sig, og som jeg ikke var fan af, opdagede jeg så også, at en pladespiller er det hyggeligste apparat i et hjem. Når man hører LPer, er man nødt til at lytte efter, man kan ikke gå for langt væk, for man skal vende dem, og man kommer til at høre en hel plade, ikke bare hittet. Jeg elsker den pladespiller nu.”

Dit bedste juletip?
”Planlæg så du får gjort de ting, du gerne vil. Drop resten med god samvittighed. Slap lidt af. Køb en flonelspyjamas, ønsk dig en bog og husk at trække vejret dybt hver aften og tænke ’hvor har jeg meget at være taknemmelig for’.”

 

Hvis du vil have fingrene i Sarahs nyudkomne julebog, anbefaler hun selv, at man besøger sin lokale boghandel, så den kan få lov at bestå. Bor man langt fra en fysisk boghandel, kan man købe den online

Julepyjamas

Jul hos journalist og forfatter Sarah Skarum

Shop Bloggen
Share on: