Mere sommerlæsning

Sarah Skarum, Journalist på Berlingske Tidende  

Mit helt generelle tip til gode læseoplevelser, er at finde dig en god boghandler, og så i øvrigt støtte den ved ikke købe bøger på nettet. Jeg kommer selv hos Thiemers Magasin i Tullinsgade i København, og elsker at lade Rikke, indehaveren, finde bøger til mig. Ud fra et par stikord om hvad jeg godt kan lide at læse, så finder hun bøger frem, som jeg ikke selv kender til eller umiddelbart ville have valgt. Det er en god måde at undgå at læse det samme altid – eller bare at læse det, alle de andre også læser. 

Her er Sarahs forslag til sommerlæsning til dig:

Patrick Melrose Romanerne af Edward St. Auburn, Gads Forlag

(Glem det, Dårligt Nyt, En smule håb, Moders mælk & Til Sidst)

Det er faktisk fem bøger, der handler om en drengs opvækst i den engelske overklasse fra 1960’erne og frem til i dag. Bøgerne beskriver ham på forskellige tidspunkter i livet – gennem en barndom med alkoholiske forældre, hvordan han bliver misbrugt og selv vokser op og bliver narkoman. Det lyder umiddelbart ikke så hyggeligt, men for mig var bøgerne en stor læseoplevelse. De er sindssygt velskrevne, morsomme, virkelig uhyggelige og tankevækkende. Og triste.

De fem bøger er fordelt i to bind, så det er ikke helt uoverskueligt. 

 

De mistede af Daniel Mendelsohn, Gyldendal

Daniel Mendelsohn er professor i New York, og har som mange andre jøder slægtninge, der blev slået ihjel i Holocaust i Europa. Bogen handler om hvordan Mendelsohn sætter sig for at opspore sine døde slægtninge for at finde ud af hvad der egentlig skete med dem. Den søgen bringer ham jorden rundt, ogvbogen beskriver ret fint, den rejse, han selv kommer på. Samtidig er det også en historie om, at man ikke forsvinder, så længe, der er nogen, der husker. På den måde genopstår Mendelsohn slægtninge på en meget rørende måde.

Det er en lang, tyk, klog bog, men den er enormt fin at læse. Den bedste, jeg har læst i årevis. 

 

Agatha Christie, Lindhart & Ringhof

Når det nu er sommerferielæsning, skal man også huske noget, der ikke er for tungt. Jeg tog engang kun Dostojevskij med til en græsk ø, og det endte med at jeg grisk gik rundt og spurgte folk om de snart var færdige med deres krimier, så jeg kunne låne dem. Noget af det bedste i verden af den slags ferielæsning er Agatha Christie. Det har jeg læst siden jeg var 11 år. Min mand driller mig altid, fordi han siger, at jeg klæder mig ud som Hercule Poirots søster i store gevanter om sommeren. Store hatte og rober, og den slags.

Det er svært at vælge én Christie, men det er måske sjovt med bøger, hvor mordet sker på stranden. For eksempelvis Nemesis, Det Caribiske Mysterium eller Døden på Nilen. Det er bøger, der er hurtigt læst og let, men uden at være ligegyldige. Du kan sagtens finde bøgerne for en slik på antikvaren, og så eventuelt lade dem stå til hende, der kun har tage Dostojevskij med på ferie. 

 

God fornøjelse! 

Shop Bloggen
Share on: