Skønhedens Magt

Tidens skønhedsidealer og skønhedsindustri bliver vendt og drejet i Chris Pedersens dokumentarserie Skønhedens Magt, og det er virkelig godt tv. Emnet er i sig selv spændende, men Chris leverer det med så smittende en nysgerrighed og velovervejet tilgang, at man bare vil have mere. Vi har spurgt Chris om hvad der fik ham på sporet af skønheden.

 

Hvordan fik du ideen til at lave programmerne?

Ideen til programmet var en længere proces. Redaktionen havde i lang tid arbejdet på et projekt om skønhedsidealer. Pludselig en dag kom vi på ordet 'skønhedsfejl', og det blev til en længere udforskning af vores skønhedsidealer; hvad er de, hvad kommer de fra, hvad betyder de for et liv og hvordan er det, når man ikke lever op til dem? Jeg ser det lidt som et empowerment-projekt, hvor vi undersøger body positivity-kulturen i selskab med eksempelvis den franske topmodel Ines Rau, som er transkønnet, plus size modellen Jennie Runk, billedkunstneren Grayson Perry og tegneserietegneren Amy Chu. Alle sammen arbejder de med at lære os se på smag og skønhedsidealer på nye måder, og så har de fleste også et ben i den lejr, at man skal lære grundlæggende, at elske sig selv med alle sin fejl og mangler. Det har jeg altid haft helt vildt svært ved, så på den måde blev serien også et personligt projekt; Hvad kan jeg lære af folk, som har gået en anden vej?

 

Hvad har overrasket dig mest undervejs i arbejdet?

Først og fremmest har det overrasket mig, hvor mange privilegier, der kommer med skønhed; højere løn, flere venner, bedre sex, lavere fængselsstraffe, for eksempel. Men også, hvor meget billedkulturen betyder; hvis føler os udenfor eller underrepræsenterede i medierne, så er det nærmest skadeligt for vores selvværd. Når modemagasinerne engang imellem vælger at arbejde med en brun kvinde, en plus size model eller modeller som udfordrer de gængse kønsidealer, så føler læserne i de forskellige minoriteter sig set. Så der følger et stort ansvar med at arbejde i modebranchen, som jeg ærligt må sige, at vi ikke lever op til. 

 

Hvilket program er du selv mest tilfreds med?

Jeg er rigtig glad for afsnittet om plus size-modeller, fordi Jennie Runk virkelig viste sig at være et meget bevidst og belæst menneske, som tog et ans, ikke kun som model, men som rollemodel. Da vi var færdige med optagelserne stod både min redaktør og min fotograf med tårer i øjnene, fordi de virkelig forstod, hvordan det er som ung kvinde ikke at passe ind, og hvor meget det betyder, når man bliver anerkendt.

 

Skønhedens Magt sendes hver torsdag på DR K, og hvis du ikke allerede har set det første, spændende program, så kan det varmt anbefales. Find det lige her. 

Shop Bloggen

Værd at vide

Om Rudolph Care
Share on: