Tips til sommerlæsning

Chris Pedersen, Tv-vært og tilrettelægger på DR. 

Jeg læser rigtig meget og har altid to-tre bøger i gang. Jeg læser både for handlingen og beskrivelserne og samfundskritikken, men lige så meget for sproget. Især med det arbejde, jeg har, hvor jeg synes, at det er vigtigt med et godt ordforråd. Bøger inspirerer mig.  Nogle bøger vender jeg altid tilbage til. Som Suzanne Brøggers Creme Fraiche og Fri os fra kærligheden. Dem har jeg måske læst 30 gange. Ligesom Lone Hørslevs Skilsmissedigte som jeg læser en gang om året. Men jeg læser også noget, der dumt. For eksempel krimier. Dem læser man ikke for at reflektere over verden. Krimier kan vel sammenlignes med en slags actionfilm. Og det skal der også være plads til.

Her er Chris' tre forslag til god sommerlæsning:

Planen af Morten Pape, Politikens Forlag 

Her er der tale om den type bog, hvor første sætning fungerer så stærkt, at man bare bliver hevet direkte ind i bogen. Pape har et helt vanvittigt sprog – nærmest helt musisk med en rytme, der minder om rap. Han har vist også sagt et sted, at han er meget inspireret af Eminem. Der er en meget rå og urban tone i sproget, og det synes jeg er fedt.

Samtidig er Planen et portræt af et Danmark, jeg ikke kender – jeg cykler fordi dem og ser dem, men jeg kender dem ikke. Morten Pape skildrer underklassen og nogle hårde skæbner, og det gør han med en enorm kærlighed til karaktererne. Især en mor, der kæmper på livet løs for – ikke at give sine børn et godt liv – men for bare at overleve. Hun gør virkelig sit bedste, som måske ikke er godt nok, men det er det, hun kan.

Bogen rummer en god pointe, som jeg synes er vigtig. Nemlig, at man gør hvad man kan – det er bare ikke alle, der har et særlig stort råderum. Det er vigtigt, at huske, at der er folk, der har et meget lille råderum. Især når det er den øvre middelklasse og deres problemer, der løber med al taletiden i den offentlige debat. Det er jo ikke folk fra underklassen, der skriver klummer. Planen var en stor læseoplevelse for mig.

 

The last love song af Tracy Daugherty, St. Martins Press

Jeg har ikke læst den endnu, men glæder mig til det. For nogle år tilbage var jeg på yogaferie i Grækenland og have nogle essays med af Joan Didion. Hun er en fantastisk essayist, og typen, der viede hele livet til at beskrive og skrive ting, der berører os alle, altså de store ting i livet. Og hun gør det så godt. Det endte med at jeg lå og tudede på stranden. Ikke over indholdet, men fordi, at jeg der vidste, at jeg aldrig vil blive så god til at skrive selv.

Tracy Daugherty’s biografi har fået virkelig gode anmeldelser på Booklist, Library Journal og Publishers Weekly, og så hvis man, som jeg, gerne vil lære en af de sidste 20 års vigtigste amerikanske forfattere at kende, er The Last Love Song om Didion et godt bud.  

 

Glasklokken af Sylvia Plath, Gyldendal

Det er lidt en kliche, men jeg er begyndt at købe gamle klassikere, når jeg støder på dem. Dem, jeg har lånt på biblioteket så mange gange, men aldrig fået læst, før de skulle afleveres tilbage. Lige nu er jeg i gang med Glasklokken af Sylvia Plath fra 1963, og den er mega fed.

Den handler om en ung pige i New York, der får en praktikplads på et modemagasin, og hendes beskrivelse af miljøet omkring mode – tøj, samtaleemnerne, mennesketyperne – er skræmmende lig det, man møder i miljøet i dag. Bogen beskrive hvordan hun bryder lige så stille sammen, men hun er en virkelig skæg karakter. Sådan en, der ville være sjov at gå på værtshus med. Samtidig er bogen også et kritisk portræt af kvinders fastlåste rolle i 1950’erne – et tema, der jo også er aktuelt i dag. Jeg har læst halvdelen og jeg er vildt begejstret.

 

God fornøjelse!

Shop Bloggen
Share on: